Retten til reparation: det bliver et stadig vigtigere emne i bilindustrien. Og det er ikke overraskende, for dele har været sparsomme eller utilgængelige i de senere år. Desuden er elektroniske komponenter nu krypteret, hvilket gør det næsten umuligt at løse problemet uden producentens support. Kunne løsningen måske ligge i ny lovgivning? Vi dykker ned i den aktuelle tilstand af retten til reparation!
I de senere år er bevægelsen, der støtter Retten til Reparation, fortsat med at vokse. Retten til reparation er en filosofi, der sætter folk i stand til selvstændigt at reparere (elektroniske) enheder og andre varer i tilfælde af en defekt. For at gøre dette muligt skal en række nuværende restriktioner ophæves i henhold til Retten til Reparation:
Tanken bag retten til reparation er klar: at fremme udskiftning frem for nyt, hvilket fører til en mere bæredygtig økonomi, mindre (elektronisk) spild og lavere omkostninger. Dette er naturligvis et emne, der har stået højt på dagsordenen for bilindustrien i årevis og er derfor en af driverne bag denne ret. Og det er ikke overraskende: cirka 80 % af de europæiske bilselskaber er ikke mærkeforhandlere med god støtte fra bilproducenten.
Langt de fleste bilfirmaer opererer selvstændigt og er derfor meget afhængige af værktøj og dele fra bilproducenter og specialister til at udføre komplekse reparationer. Og hvis de producenter ikke tilbyder adgang til eftermarkedet, vil der langsomt opstå en monopolposition. Desuden er denne situation yderligere forstærket, fordi dele nu ofte er limet og krypteret i bilerne. Kombiner dette med det faktum, at selve produkternes teknologi bliver mere og mere kompleks, og du vil forstå, at det er meget svært at tilbyde reparation som en mulighed i disse dage.
Selvom retten til reparation stadig ikke er givet, er efterspørgslen på ny lovgivning stigende. Og de første skridt i denne henseende blev taget af Europa-Parlamentet i 2020, hvilket gjorde reservedele meget mere tilgængelige for reparationsspecialister. Et år senere (2021) fulgte EU med ny lovgivning, der foreskrev, at virksomheder skulle gøre deres udstyr mere holdbart og tilbyde reservedele i op til ti år efter produktionsdatoen. Disse regler blev indført for belysning, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og køleskabe. Et godt skridt i den rigtige retning.
Frankrig er nu langt foran resten af Europa. De er førende inden for retten til reparation. 'La loi anti-gaspillage pour une economy cirkulæret' har været gældende i Frankrig i flere år nu. Det betyder, at elektroniske produkter skal være forsynet med en etiket. Denne score angiver produktets reparationsevne på en skala fra 1 til 10. En række kriterier er vigtige her, herunder tilgængeligheden og omkostningerne til reservedele.
Så det er klart, at nogle ting har ændret sig de seneste år. Forskning fra Eurobarometer-undersøgelsen viser, at 79 procent af de europæiske forbrugere mener, at producenter bør være juridisk forpligtet til at forenkle muligheden for at reparere eller udskifte elektroniske enheder. Flere og flere producenter bruger reparerbarheden af deres del som et unikt salgsargument.
Som en førende virksomhed i genfremstillingsindustrien vil ACTRONICS fortsætte med at arbejde hårdt for at tilbyde et bæredygtigt og omkostningseffektivt alternativ til nye dele i dag, i morgen og i fremtiden. Vi er overbeviste om, at den cirkulære økonomi vil få stadig større betydning.
© 2025 ACTRONICS DK. All Rights Reserved.